Kuchnia serbska i czarnogórska, czyli co można zjeść podczas wycieczki na Bałkany

Kuchnia serbska i czarnogórska, czyli co można zjeść podczas wycieczki na Bałkany

Kuchnia serbska i czarnogórska nie różnią się zbytnio od siebie; różnica polega jedynie na tym, że nad morzem częściej można zjeść rybę morską. Tłusta i treściwa kuchnia serbska przypada do gustu wielu Polakom. Jednakże, jest ona mniej pikantna niż kuchnia węgierska. I tak, dla przykładu, cevapi, to pikantne pałeczki z wołowiny lub wieprzowiny, które są grillowane. Pljeskavica, spotykana też w Chorwacji, przypomina hamburgera. Do środka bułki wkłada się plasterek pieczonej wołowiny lub wieprzowiny oraz warzywa, najczęściej smażoną cebulę. Serbska wersja musaki, z kolei, zawiera mielone mięso, ziemniaki i cebulę. Wszystko to zostaje zapieczone. W greckiej wersji tej potrawy dominują bakłażany. Lepinja to gorący chleb faszerowany gulaszem, a ajwar to potrawa złożona z papryki i bakłażanów. Serbowie spożywają też duża liczbę serów, na przykład ser kajmak. Ulubionym deserem Serbów jest baklava, czyli ciasto podobne do francuskiego, z orzechami, w zalewie, a Czarnogórcy kochają swoje wina – białe – Krsnac i czerwone – Vranac. Nie można też zapomnieć o rakiji – narodowej wódce ludów byłej Jugosławii. W Serbii i Czarnogórze można spotkać wiele odmian tego trunku – orahovaca to wódka orzechowa, loza – wódka winogronowa, medenica – z miodu i wiele innych. Często bywa tak, że właściciele obiektów noclegowych serwują swoim gościom kieliszek rakiji na powitanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *