Posiłki w Egipcie

Posiłki w Egipcie

Egipt jest krajem niezwykłym nie tylko ze względu na znajdujące się tutaj wspaniałe pozostałości po świecie starożytnym. O niezwykłości tego kraju decyduje także obecna tutaj kuchnia, która jest niezwykle smaczna. Co warto więc spróbować w tym jakże pięknym kraju? Z pewnością na uwagę zasługuje siorba adz. Jest to wyjątkowo gęsta zupa, którą przygotowuje się z bardzo popularnej w Egipcie soczewicy. Nie można także zapomnieć o molohija, czyli zupie, która cieszy się tutaj największą popularnością. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się jutę. Na obiad warto spróbować koszeri. Jest to danie, które przygotowuje się z ugotowanego uprzednio makaronu. Danie to będzie smakowało zupełnie inaczej w zależności od tego jakie dodatki zostaną do niego dorzucone. Możemy zjeść koszeri z soczewicą lub smażoną cebulką. Danie to zawsze, niezależnie od dodatków, polewa się sosem przygotowanym z pomidorów. Niezwykle smacznym daniem jest mahszi. Są to warzywa, które faszeruje się mięsem lub ryżem. Ciekawą propozycją są także tamamyja. Są to kotlety niewielkich rozmiarów, które przygotowuje się ze zmielonego uprzednio bobu. Dodaje się do nich cebulkę, czosnek oraz różnorakie przyprawy, które sprawiają, że danie to zyskuje niesamowity smak. Jeśli szukamy czegoś do chleba warto sięgnąć po pastę tahina. Przygotowuje się ją z sezamu, który wcześniej należy rozgotować. Cechą charakterystyczną pasty jest delikatnie kwaśny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *