Różnorodna kuchnia Egipska

Różnorodna kuchnia Egipska

Kuchnia Egipska inspirowana jest bardzo mocno kuchnią turecką oraz kuchnią arabską. Należy pamiętać, że dlatego że Egipt jest państwem w przeważającej mierze zamieszkanym przez muzułmanów, to nie podaje się tam wieprzowiny. Będąc w Egipcie warto spróbować kilku dań. Jednym z nich jest A’aish baladi, czyli okrągły i płaski chleb. Dość popularne danie w Egipcie to kebab oraz babaganuk, czyli gęsta pasta zrobiona z sosu sezamowego połączona z bakłażanem i czosnkiem. W Egipcie często serwowany jest fiteer. Jest to rodzaj pizzy, która przygotowywana jest na cienkim cieście. Nadzienie tej pizzy może być ułożone na zewnątrz ciasta ale także wewnątrz. W restauracjach można natknąć się także na mahszi. Jest to potrawa podobna do polskich gołąbków. Tyle tylko, że ryż z odrobiną mięsa wołowego owinięty jest w liść winogron, a rzadziej w liście kapusty. Całość ląduje w wydrążonej cukinii lub bakłażanie. Dość popularna jest kofta egipska. Są to krokiety z mięsa baraniego z przyprawami. Do tego podaje się sos jogurtowy lub kaszę kus-kus. Kolejne popularne danie to kushari. Jest to danie z ryżu, soczewicy, cebuli i makaronu podawane z sosem pomidorowym. Ciekawym daniem jest także shoarma. Jest to chleb typu pita nadziewany jagnięcina oraz sałatą. Kolejne danie to torli. Są to duszone warzywa podawane z jagnięciną lub też według uznania z wołowiną. Do potraw często podawany jest sos pomidorowy z dodatkiem przypraw, smażonej cebuli oraz jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *