Napoje i trunki egipskie

Jednym z najbardziej popularnych napojów w całym Egipcie jest herbata shay. Można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Herbatę pija się zawsze i wszędzie. Liście herbaty parzone są w czajniku i słodzone. Herbatę taką można pić samą lub też z dodatkiem mleka. W bardzo słoneczne dni poleca się picie herbaty miętowej. Dość popularnym napojem jest także kawa. Egipcjanie preferują kawę bardzo mocną i bardzo słodką. Pija ją z dodatkiem cukru lub gorzką. Jeśli nie chcemy się zatruć to wodę powinniśmy pić jedynie z butelek. Nie powinniśmy pić wody, która w restauracjach podawana jest w karafkach. Poleca się także picie soków. Są one w Egipcie tanie i bardzo smaczne. W sprzedaży można spotkać świeżo wyciskane soki z owoców – mango, granatów, trzciny cukrowej, bananów, truskawek oraz pomarańczy. Egipcjanie rzadko piją alkohol. Miejscowe produkty alkoholowe nie są więc najlepszej jakości. Najbardziej znane jest natomiast miejscowe piwo Stella. Nie jest ono mocne, a za pół litra tego trunku należy zapłacić od 6 funtów egipskich. Istnieje także mocniejsza odmiana tego piwa – Stella Export. Za pół litra tego rodzaju piwa zapłacić trzeba natomiast około 15 funtów egipskich. Najgorszym jednak, zdaniem turystów, miejscowym alkoholem jest w Egipcie wino. Podobnie jest z produkowanym w Egipcie ginem, whisky, wódką czy brandy. Alkohole importowane można kupić w sklepach monopolowych, więc nie ma z tym problemu.